GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 5 Say ‘No’ to Stress

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 10 English Second Language Supplementary Chapter 5 Say ‘No’ to Stress Textbook Exercise Questions and Answers.

GSEB Class 10 English Textbook Solutions Supplementary Chapter 5 Say ‘No’ to Stress (Second Language)

GSEB Class 10 English Say ‘No’ to Stress Text Book Questions and Answers

Read the passage and answer the questions.

(1) Try physical activity : When you are nervous, angry or upset, release the pressure through exercise or physical activity. Running, walking, playing, working in your garden or farm may help you. This exercise will help you be free from the stress. Remember, your body and mind work together.

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 5 Say ‘No’ to Stress

Share your stress: It is helpful if you talk about your worries. Perhaps a friend, a family member, a teacher or a counsellor can help you see your problem in a different way If you find your problem seriously, you can meet your doctor. Such help may help you say ‘No’ to stress. [Pages 23-24]

Questions :
(1) What should you do when you are nervous or angry ?
(2) How will exercise help you ?
(3) How can a friend or a teacher help you ?
(4) What should you do if your problem is- serious ?
(5) A good help may help you
Answers :
(1) When we are nervous or angry, we should release the pressure through exercise or physical activity.
(2) Exercise will help us to be free from stress.
(3) A friend or a teacher can help us to see our problem in a different way.
(4) If our problem is serious, we should meet our doctor.
(5) A good help may help you say ‘No’ to stress.

(2) Know your limits : If your problem is serious, and you cannot solve or change it, leave it aside. Don’t fight the situation. Learn to accept what it is. Later on you will find some solution.

Take care of yourself: You are special. Get enough rest and eat well. If you don’t eat properly, you will have less abilities to solve your problems. If stress doesn’t allow you to sleep, you should meet your doctor.

Give time for fun: Adjust time for both work and enjoyment. For your well-being play is as important as work. Take break from your daily activity. Have fun and enjoyment. [Page 24]

Questions :
(1) What should you do if you cannot solve your problem?
(2) What will happen if you don’t eat properly ?
(3) When should you meet the doctor ?
(4) For what should you adjust your time ?
(5) What is important for your well-being ?
Answers :
(1) If we cannot solve our problem, we should leave it aside.
(2) If we don’t eat properly, we will have less abilities to solve our problems.
(3) If stress doesn’t allow us to sleep, we should meet the doctor.
(4) We should adjust our time for both work and enjoyment.
(5) Both play and work are equally important for our well-being.

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 5 Say ‘No’ to Stress

(3) Be a participant: One way to keep from getting bored, sad and lonely is to go where it is all happening. Sitting alone can make you feel frustrated. Instead of feeling sorry for yourself, become a participant. Offer your services in neighbourhood or voluntary organizations. Help yourself by helping other people. Get involved in the world and the people around you, and you’ll find they will be attracted to you. You will be on your way to making new friends and enjoying new activities. [Page 24]

Questions :
(1) What will happen if you go where it is all happening ?
(2) What will make you frustrated ?
(3) How can you become a participant ?
(4) Instead of feeling sorry for yourself
(5) How can you help yourself ?
(6) How can you attract people to you ?
(7) What will happen when you get involved in the people around you?
Answers :
(1) If we go where it is all happening, we will not get bored, sad and lonely.
(2) Sitting alone will make us frustrated.
(3) We can become a participant by offering our services in the neighbourhood or voluntary organizations.
(4) Instead of feeling sorry for yourself, become a participant.
(5) We can help ourselves by helping other people.
(6) We can attract people to us by getting involved in the world and the people around us.
(7) When we get involved in the people around us, they will be attracted to us.

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 5 Say ‘No’ to Stress

(4) Check off your tasks : A person cannot take care of all the things at a time. If you try so, you may not finish anything. It leads to stress. The better way is to make a list. Do them one by one. Give importance to the most important ones and do those first.

Must you always be right : Do other people upset you particularly when they don’t do things your way ? Try cooperation instead of opposing. It is better than fighting and always be “right”. A little give and take on both sides will minimize stress. It will help you be happy. [Pages 24-25]

Questions :
(1) What can lead to stress ?
(2) Which is a better way to work ?
(3) What should you do when people don’t do things your way?
(4) What will minimize stress ?
(5) Cooperation is better than
Answers :
(1) If you try to do all the things at a time, you may not finish anything and this can lead to stress.
(2) A better way to work is to make a list and do the important things first.
(3) When people don’t do things our way, we should try cooperation.
(4) A little give and take on both the sides will minimize stress.
(5) Cooperation is better than fighting and always being right.

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 5 Say ‘No’ to Stress

(5) It’s okay to cry : A good cry can be helpful. It will give you relief. It also helps you stop headache and other physical troubles. Take some deep breaths. They also release tension.
The art of relaxation: The best way to avoid stress is to learn how to relax.

For a while, don’t pay attention to your worries. Find activities that give you joy. It can also be good for your mental and physical health. Forget about always winning. Focus on relaxation, enjoyment and health. Follow the method that works for you.  And thus you can say ‘No’ to stress. [Page 25]

Questions :
(1) Which is the best way to avoid stress ?
(2) How will a good cry help ?
(3) How can you release tension ?
(4) What kind of activities should you do ?
(5) Relaxation is good for your
(6) What should you forget about ?
(7) What should you focus on ?
Answers :
(1) Relaxation is the best way to avoid stress.
(2) A good cry will give relief and stop headache and other physical troubles.
(3) We can release tension by taking some deep breaths.
(4) We should do activities that give us joy.
(5) Relaxation is good for your mental and physical health.
(6) We should forget about always winning.
(7) We should focus on relaxation, enjoyment and health.

Vocabulary Recognition

Select the word having the nearest meaning.

Question 1.
stress
A. relaxation
B. tension
C. calmness
D. peace
Answer:
B. tension

Question 2.
unexciting
A. thrilling
B. fun
C. boring
D. unexpected
Answer:
C. boring

Question 3.
opportunity
A. availability
B. condition
C. meeting
D. chance
Answer:
D. chance

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 5 Say ‘No’ to Stress

Question 4.
minimize
A. make less
B. make more
C. make complicated
D. make simple
Answer:
A. make less

Question 5.
suggestion
A. question
B. query
C. expectation
D. idea
Answer:
D. idea

Question 6.
release
A. bind
B. free
C. recover
D. regain
Answer:
B. free

Question 7.
nervous
A. happy
B. angry
C. worried
D. surprised
Answer:
C. worried

Question 8.
situation
A. feature
B. action
C. opportunity
D. condition
Answer:
D. condition

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 5 Say ‘No’ to Stress

Question 9.
ability
A. availability
B. skill
C. art
D. fun
Answer:
B. skill

Question 10.
well-being
A. gentle
B. well-wisher
C. health
D. illness
Answer:
C. health

Question 11.
frustrated
A. upset
B. happy
C. peaceful
D. calm
Answer:
A. upset

Question 12.
offer
A. sell
B. ask
C. take
D. give
Answer:
D. give

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 5 Say ‘No’ to Stress

Question 13.
oppose
A. be for
B. be against
C. be towards
D. be for
Answer:
B. be against

Say ‘No’ to Stress Summary in Gujarati

ભાષાંતર તમારા જીવનમાં તમને થોડા તાણની જરૂર છે! એથી તમને આશ્ચર્ય થાય છે? કદાચ (થશે), પણ તે સાચું છે. તાણ વિનાનું જીવન નીરસ અને ફિક્યું થઈ જશે. તાણ જીવનમાં સુગંધ, પડકાર અને તક ઉમેરે છે. પણ વધારે પડતું તાણ આપણા શારીરિક અને માનસિક સ્વાથ્યને અસર કરે છે.

આ જગતમાં કેટલાય માણસો તાણથી પીડાય છે, તેથી આવો, આપણે તાણને ‘ના’ કહેતાં શીખીએ. તમે સંપૂર્ણપણે તાણમુક્ત રહી ના શકો, પણ તમે તેની અસર ઓછી કરી શકો. આથી આપણે તંદુરસ્ત જીવન જીવી શકીએ. જ્યારે તાણ થાય ત્યારે તેને સમજીને તેનો ઉપચાર કરવો એ મહત્ત્વનું છે. તાણનો ઉપચાર કરવા અહીં કેટલાંક સૂચનો કરેલાં છે. તમને શાથી તાણ થાય છે? એવી પરિસ્થિતિ અને વિચારોની યાદી કરો. !

• શારીરિક પ્રવૃત્તિ અજમાવોઃ
તમે જ્યારે બેચેન, ગુસ્સામાં કે અસ્વસ્થ હો ત્યારે કસરત કે શારીરિક પ્રવૃત્તિ દ્વારા દબાણ ઓછું કરો. દોડવાથી, ચાલવાથી, રમવાથી, તમારા બાગમાં કે વાડીમાં કામ કરવાથી તમને રાહત થશે. આ કસરત તમને તાણમુક્ત થવામાં મદદરૂપ થશે. તમારું મન અને શરીર એકસાથે કામ કરે છે તે યાદ રાખો.

• તાણની ચર્ચા કરોઃ
જો તમે તમારી ચિંતાઓ વિશે ચર્ચા કરશો તો તે તમને મદદરૂપ થશે. કદાચ મિત્ર, કુટુંબના સભ્ય, શિક્ષક કે સલાહકાર તમને તમારી સમસ્યા જુદા દષ્ટિકોણથી સમજવામાં મદદરૂપ થઈ શકે. તમને લાગે કે તમારી સમસ્યા ગંભીર સ્વરૂપની છે તો તમારા ડૉક્ટરને મળી શકો. આવી મદદ તાણ દૂર કરવામાં તમને મદદરૂપ થાય ખરી.

• તમારી મર્યાદાઓ સમજો: –
તમારી સમસ્યા ગંભીર હોય અને તમે તેને ઉકેલી ના શકો કે બદલી ના શકો તો તેને બાજુ પર મૂકી દો. પરિસ્થિતિ સામે લડશો નહિ. જે છે તેનો સ્વીકાર કરતાં શીખો. વખત જતાં કંઈક ઉકેલ મળી આવશે.

• તમારી જાતને સંભાળોઃ
તમે વિશિષ્ટ વ્યક્તિ) છો. પૂરતો આરામ લો અને સારી રીતે ખાઓ. તમે જો યોગ્ય રીતે ખોરાક નહિ લો તો તમારી સમસ્યાઓ ઉકેલવાની શક્તિ ઓછી થશે. તાણ તમને ઊંઘવા ના દે તો તમારે તમારા ડૉક્ટરને મળવું જોઈએ.

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 5 Say ‘No’ to Stress

• આનંદ માટે સમય ફાળવોઃ
કામ અને આનંદ બંને માટે સમયનું આયોજન કરો. તમારા સુસ્વાથ્ય માટે કામ જેટલું જ રમતનું મહત્ત્વ છે. રોજિંદી પ્રવૃત્તિમાંથી થોડો વિરામ લો. આનંદ અને ગમ્મત કરો.

• સહભાગી થાઓઃ
કંટાળો, ઉદાસી અને એકાકીપણાથી મુક્ત રહેવાનો એક માર્ગ જ્યાં વિવિધ પ્રવૃત્તિઓ થતી હોય ત્યાં જવામાં છે. એકલા બેસી રહેવાથી તમે હતાશ

માર્ગ જ્યાં વિવિધ માં મન લલચ આ લોકોને મદદ થઈ શકો છો. પોતાની જાત પર દયા ખાવા કરતાં સહભાગી બનો. આસપાસમાં અથવા તો સ્વૈચ્છિક સંસ્થાઓમાં તમારી સેવાઓ આપો. બીજા લોકોને મદદ કરી તમારી જાતને મદદ કરો. દુનિયામાં અને તમારી આસપાસના લોકોમાં સામેલ થાવ, અને તમે જોશો કે તેઓ તમારા તરફ આકર્ષાયા છે. તમે નવા મિત્રો બનાવવામાં અને નવી પ્રવૃત્તિનો આનંદ લઈ રહ્યાના માર્ગે હશો.

• તમારાં કાર્યોની યાદી કરો:
કોઈ માણસ એકી વખતે બધાં જ કામો પર ધ્યાન આપી શકે નહિ. તમે એવો પ્રયત્ન કરશો તો તમારું કોઈ કામ પૂરું નહિ થાય. આથી તાણ થાય છે. યાદી (કામોની) બનાવવી એ એક સારો માર્ગ છે. તેમાંથી એક પછી એક (કામ) કરો. ખૂબ જ મહત્ત્વનાં કામોને પ્રથમ મહત્ત્વ આપો અને એ કામો પહેલાં કરો.

તમે હંમેશાં સાચા જ હોવા જોઈએ? બીજા લોકો (ખાસ કરીને) તમારી રીતે કામ ન કરે ત્યારે તમે અસ્વસ્થ થઈ જાઓ છો? વિરોધ કરવાને બદલે સહકારનો પ્રયત્ન કરી જુઓ. ઝઘડવું અને હંમેશાં “સાચા’ હોવા કરતાં એ વધારે સારું છે. બંને પક્ષે થોડું સમાધાન તાણ ઘટાડશે. એ તમને સુખી થવામાં મદદરૂપ થશે.

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 5 Say ‘No’ to Stress

•રડી લેવું સારુંઃ
સારી રીતે રડી લેવાથી પણ મદદ થઈ શકે. એથી તમને રાહત થશે. એ તમારી શિરોવેદના અને અન્ય શારીરિક તકલીફ દૂર કરવામાં મદદ કરે છે. – થોડા ઊંડા શ્વાસ લો. તેથી તાણમાં રાહત મળે છે.

• તાણમુક્ત થવાની કલા
તાણમુક્ત થવાનો સૌથી શ્રેષ્ઠ માર્ગ વિશ્રાંતિ કરતાં શીખવાનો છે. થોડા સમય માટે તમારી ચિંતાઓ તરફ ધ્યાન ન આપો. તમને આનંદ આપે તેવી પ્રવૃત્તિઓ ખોળી કાઢો. એ પણ તમારી માનસિક અને શારીરિક તંદુરસ્તી માટે સારું છે. હંમેશાં જીતવાનું ભૂલી જાઓ. વિરામ, આનંદ અને સ્વાથ્ય પર ધ્યાન કેન્દ્રિત કરો. તમને ઉપયોગી થાય તેવી પદ્ધતિને અનુસરો. અને આ રીતે તમે તાણને દૂર કરી શકશો. તાણમુક્તિ = ધ્યાન

Word Meanings

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 5 Say ‘No’ to Stress 1
GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 5 Say ‘No’ to Stress 2

Phrases

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 5 Say ‘No’ to Stress 3GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 5 Say ‘No’ to Stress 4

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *