GSEB Solutions Class 10 English First Flight Poem 11 For Anne Gregory

   

Gujarat Board GSEB Class 10 English Textbook Solutions First Flight Poem 11 For Anne Gregory Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 10 English First Flight Poem 11 For Anne Gregory

GSEB Class 10 English For Anne Gregory Text Book Questions and Answers

Thinking about the Poem

Question 1.
What does the young man mean by “great honey-coloured/Ramparts at your ear ?” Why does he say that young men. are ‘thrown into despair, by them ?
OR
What does the man say to Anne about love ? (March 20)
Answer:
The young man in the poem praises the great honey-coloured hair of Anne. Anne’s hair have been called ramparts, meaning a wall. It is called so because they act as a wall, as they prevent young men from looking beyond that yellow hair and into her soul. Her hair is so attractive that young men cannot look at anything else. Anne’s yellow hair is so pretty i that young men hopelessly fall in love with her. She is so pretty that everyone wants her, which cannot happen; hence, they are thrown into despair.

Question 2.
What colour is the young woman’s hair? What does she say she can change it to ? Why would she want to do so ?
Answer:
Anne’s hair are yellow, like the colour of honey. She says that she can change it to black, brown or carrot. She means that she can change it to any colour she wants. Anne says so to show that outer beauty is changeable and not permanent or real. She wants young men to look into her soul attid love her for her inner beauty. In order to do so, she needs to show them the superficiality of her external beauty.

GSEB Solutions Class 10 English First Flight Poem 11 For Anne Gregory

Question 3.
Objects have qualities which make them desirable to others. Can you think of some objects (a car, a phone, a dress ………….) and’ say what qualities make one object mqjre desirable than another ? Imagine you were trying to sell an object: what qualities would , you emphasize ?
Answer:
People desire objects because of their qualities that suit their need. The things we consume, goods we use such as a car, a phone, a dress, etc. physical qualities matter the most. Before buying anything, it is always considered that the object is durable and looks pretty. If I were to sell a dress, I would select the one that is very appealing to the eye and comfortable for the body. Then I would emphasise on the durability of the dress so that the customer feels that he/she is spending his / her money at the right place and on the right thing.

Question 4.
What about people? Do we love others because we like their qualities, whether , physical or mental ? Or Is it possible to love someone “for themselves alone” ? Are some people ‘more lovable’ than others ? Discuss this question in pairs or in groups’, considering points like the following:

(1) A parent or caregiver’s love for a newborn baby, for a mentally or physically challenged child, for a clever child or a prodigy
(2) The public’s love for a film star, a sportsperson, a politician, or a social worker
(3) Your love for a friend, or brother or sister
(4) Your love for a pet, and the pet’s love for you.
Answer:
Each student may have a different opinion on what makes them like/dislike others. Students are recommended to answer the first part of the question based on their interpretation and experience.

  • It is human nature to have favourites based on its perception of people and situations in life. Hence, it is only fair to say that some people may come across as more lovable than others.
  • A parent or caregiver’s love for a newborn . baby, for a mentally or physically challenged child, for a clever child or a prodigy reflects affection and concern.
  • The public’s love for a film star, a sportsperson, a politician or a social worker is full of awe.
  • Your love for a friend or brother or sister is full of compassion and empathy.
  • Your love for a pet, and the pet’s love for you is unconditional and selfless.

Question 5.
You have perhaps concluded that people are not objects to be valued for their qualities or riches rather than for themselves. But elsewhere Yeats asks the question: How can we ..separate the dancer from the dance ? Is it possible to separate ‘the person himself or herself’ from how the person looks, sounds, walks and so on ? Think of how you or a friend or member of your family has changed over the years. Has your relationship also changed ? In what way ?
Answer:
Each student may have a different opinion on this question. Hence, it is recommended that they think about their friends and family members and then answer the question based on their interpretation and experience.
You may use the following hints:

  • Think about a friend or family member. Is it possible for you to think about them as individuals or does their external appearance/behaviour overcome what they actually are ?
  • Each person’s thought process changes with the coming of age. Have you remained the same or have you changed for better or worse ? You may ask your family about this.
  • Each person is unique and hence, we must try and accept them as they are. Do you agree ?
  • Our feelings for our loved ones may undergo change as time passes by. Why do you think this happens ?
  • It is said that people should not be judged for what you see of them superficially. How far do you think this is true ?

GSEB Solutions Class 10 English First Flight Poem 11 For Anne Gregory

GSEB Class 10 English For Anne Gregory Additional Important Questions and Answers

Read the following stanzas carefully and answer the questions given below them:

Question 1.
“NEVER shall a young man,
Thrown into despair
By those great honey-coloured
Ramparts at your ear,
Love you for yourself alone
And not your yellow hair.”

Questions:
(1 ) What is understood by ‘rampart’ ?
(2) When shall the young men be thrown into despair ?
(3) What can the young men not do ?
Answer:
(1) ‘Rampart’ means ‘a wall’ that is created by the yellow hair falling over the face of the pretty girl.
(2) The young men shall be thrown into despair when their overtures are not accepted by her.
(3) The young men do not know who she really is, and hence they cannot appreciate her inner beauty, being enamoured of her outer appearance only.

Question 2.
“But I can get a hair-dye
And set such colour there,
Brown, or black, or carrot,
That young men in despair
May love me for myself alone
And not my yellow hair.”

Questions:
(1) Why does the girl want to dye her hair with different colours ?
(2) What will happen if the girl dyes her hair with different colours?
(3) What does the girl finally want the young men to do ?
Answer:
(1) The girl wants to dye her hair brown, black, or carrot just to look ugly.

(2) Most young men love the girl for her blonde hair, i.e., being attracted by her outward appearance and not by her inner beauty. Now if she dyes her hair with different colours and look ugly, then she would get a chance to find out if it is possible for some man to look beyond her physical appearance and love her for the person she is on the inside.

(3) The girl finally wants the young men to look beyond her outer appearance and find a lovable person realising her inner beauty.

GSEB Solutions Class 10 English First Flight Poem 11 For Anne Gregory

Question 3.
“I heard an old religious man
But yesternight declare
That he had found a text to prove
That only God, my dear,
Could love you for yourself alone
And not your yellow hair.”

Questions:
(1) For whom does ‘I’ stand for in this stanza ?
(2) What did the religious-minded man tell the poet?
(3) What compliment is paid to Anne in this last stanza?
Answer:
(1) In this stanza T stands for the poet.
(2) The religious-minded man told the poet that he has found a manuscript in which it is written that only God will be able to love Anne for more than her physical appearance.
(3) The poet is also paying Anne the compliment that she can never look ugly even if she wants to if she cares only for her inner beauty.

Choose the correct figures of speech used in the following lines:

Question 1.
Never shall a young man,
Thrown into despair.
A. Metaphor
B. Alliteration
C. Litotes
D. Simile
Answer:
C. Litotes

Question 2.
By those great honey-coloured
Ramparts at your ear.
A. Repetition
B. Alliteration
C. Simile
D. Metaphor
Answer:
D. Metaphor

Question 3.
And not your yellow hair.
A. Repetition
B. Alliteration
C. Simile
D.Both ‘A’ and ‘B’
Answer:
D.Both ‘A’ and ‘B’

GSEB Solutions Class 10 English First Flight Poem 11 For Anne Gregory

Answer the following questions in three to four sentence each:

Question 1.
Who is the speaker here and who is being spoken to ? What does the speaker say to her ?
Answer:
The speaker here is the poet. He speaks to his beloved Anne Gregory.* They can be the two parts of a human being body and soul.

Question 2.
What can a woman do to make young men love her? What does it speak about the young men at large ?
Answer:
The woman says that she would colour her hair brown, black or carroty with different hair dyes. This means that the young men give more importance to the physical appearance than spiritual beauty.

Question 3.
What are the important things for love for God ?
Answer:
The woman says that an old religious man found a text. It proves that for God colours do not matter for love. God loves all the human beijigs for themselves alone and not their physical appearance.

Question 4.
What message does the poem convey ?
Answer:
The poem states that physical beauty may be important for young men or the human beings. He loves the human beings without their colour or physical aspects.

GSEB Solutions Class 10 English First Flight Poem 11 For Anne Gregory

For Anne Gregory Summary in English

For Anne Gregory Introduction:
William Butler Yeats (13 June, 1865 – 28 January, 1939) was an Irish poet and one of. the foremost figures of 20th century literature. A pillar of the Irish literary establishment, he helped to found the Abbey Theatre, and in his later years served as a Senator of the Irish Free State for two terms. He was a driving force behind the Irish Literary Revival along with Lady Gregory, Edward Martyn and others.

For Anne Gregory Summary:
In this poem, the poet is telling a young girl that most men who love her, do so only because of her yellow hair (external beauty). In the second stanza, the young girl, who believes in humanity, says that she would be loved even if she would dye her hair in other shades, which are less pleasant.

In the third stanza, the poet reaffirms his point by stating that it was proven that only God could love someone for what they truly are. If we correlate the poem to real events, Anne Gregory was the daughter of a close friend of Yeats, so Yeats may have written the poem as an advice to her. Anne was also the name of Yeats’ own daughter.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *